ponedeljek, 30. december 2013

Ovce

Kadar so pri hiši jaslice, se veliko dogajanja odvija okoli njih. Danes smo prestavljali ovce, jih šteli, postavljali na hribčke, ob hribčke in jih dajali spat. K sreči imajo tudi pastirja, ki jih čuva...


Potem pa smo naredile še eno puhasto ovco. Ja, naredile, smo bile same punce... Na ovco, narisano na papirju, smo lepile polnilo. Pride res lepo in puhasto, samo na koncu so tudi prstki puhasti.
Tole bomo po moje ponovili še enkrat, ko bo več otrok.

nedelja, 29. december 2013

sobota, 28. december 2013

Rašica

Danes je bilo na Rašici čudovito sonce in prav užitek je bil gledati megleno morje pod nami.


In takole smo se spustili nazaj v meglo...

četrtek, 26. december 2013

Sveče in figurice iz plastike

Deževen dan smo izkoristili za "biti doma in delati nič posebnega". Se prileže in takle dež vsake toliko časa pride res prav. Ko smo se naveličali Catana in taroka, pa smo naredili še nekaj svečk in figuric iz plastičnega prahu, ki smo ga stopili v pečici. Modelčki in prah so iz škatle za tehnični pouk v 7. razredu... Lani niso porabili vsega, pa je škoda, da ne bi porabili doma. Se že veselimo, koliko bomo imeli modelčkov, ko bodo vsi trije imeli sedmi razred za sabo...
Še izdelki:

sreda, 25. december 2013

Blagoslovljen božič

Vsem želim blagoslovljen božič in čim več čarobnih trenutkov v naslednjih dneh...

Spet smrekce

Letos nam gre vse praznično ustvarjanje na smrekice. Pa to ni namenoma, ravno sem ugotovila, da se samo s smrekicami ukvarjamo. Tokrat sem otrokom drevesca že prej izrezala iz malce tršega filca in vanje napeljala vrvice. Nanje smo lepili male cofke, ki sem jih kupila tukaj:
http://www.maligalago.com/index.php

Imajo res zanimive stvari za ustvarjanje, nakupila pa sem še nekaj drugih stvari, s katerimi se bomo ukvarjali po praznikih. Jih potem pokažem...

Skratka, cofki so bili otrokom všeč, saj so zelo mehki in prijetni na otip, všeč jim je bilo, da so pisani in so zelo skrbno izbirali barve. Edini problem je bil v tem, da filc hitro popije lepilo in da se potem cofki slabo primejo. (Upam, da se še držijo...) Moram ugotoviti, katero lepilo bi bilo najprimernejše za lepljenje filca. Vroče silikonsko lepilo za take male žal ni primerno...

Eh, pa spet je slika narobe obrnjena...

petek, 20. december 2013

Cesta

Baterije v lego vlaku so se nam spraznile, zato smo se znašli drugače.


Tole pa je knjiga, ki sem jo danes "prebrala" vsaj dvajsetkrat. Zanimivo čtivo, ni kaj...

sreda, 18. december 2013

Krompirjeve štampiljke

Že dolgo nismo tiskali, ne s krompirjem in ne z gobicami. Meni je krompir sploh všeč, ker gobice je treba očistiti za naslednjič, krompirja pa ne... Otroci so bili pa prevzeti nad nenavadno uporabo krompirja.
Pripravila sem jim takole:
In potem smo delali. Danes sem končno dobila dobro idejo (bi jo lahko že zdavnaj) in časopisni papir za podlago kar s selotejpom nalepila na mizo. In ostal je tam, kjer mora biti...

Mišljeno je bilo, da izdelki izgledajo približno tako:
Nekateri so našli čisto novo umetniško smer in pustili prosto pot svoji ustvarjalnosti. Krompir kot čopič, zakaj pa ne?
 

In spet drugi, ki prisegajo na čiste linije in jasnost likovnega izražanja... :-)
 

torek, 17. december 2013

Smrečice in božično novoletni koncert v OŠ Vodice

Danes smo uspeli dokončati smrečice. Otrokom so bile bleščice, s katerimi smo jih okraševali, zelo všeč. Verjetno mi ni treba posebej poudarjati, da smo jih seveda stresli (čisto po nesreči) in jih potem uporabili kot vajo za pincetni prijem (to je pobiranje stvari s palcem in kazalcem). Tako je ustvarjanje trajalo mnogo dlje, kot sem računala.
Kljub temu pa smo uspeli tudi ven in smo se igrali v peskovniku. Mi je rekel eden od otrok: "Ti imaš pa res dober vrtec." Sem mu rekla, da seveda, s takimi dobrimi otroki to sploh ni težko. In sva bila vesela oba...
Še naše že okrašene smrekice...
Pa še posnetek s popoldanskega koncerta v OŠ Vodice.


ponedeljek, 16. december 2013

Smrekice

Danes smo barvali smrekice, ki sva jih z Rebeko že včeraj naredili iz škatel za jajca. Pri barvanju so otroci rabili malce pomoči, so se pa zabavali in pobarvali še časopisni papir, ki smo ga imeli za podlago, pa malo pod njim in naokoli, na koncu pa je bilo treba poleg rok umiti še eno čelo in eno uho. Smo pa barvali kar s prstnimi barvami, ki se brez težav umijejo in tudi operejo z oblačil. Jutri bomo na smrekice lepili še okraske.



Največ pa smo brali tole knjigo:
Je precej duhovita. Priporočam. Tudi druge knjige od J. Donaldson so mi všeč.

petek, 13. december 2013

Igrače

Danes smo se praktično celo dopoldne igrali z lego kockami. Smo sestavljali hišice in garaže, pa stolpe in tobogan, vlake in traktorje. Pa "takim lepim roza" punčkam smo postregli z lego torto. Strici s čeladami so se pa vozili z motorjem. Tale živalski vrt nam je sestavila Rebeka.
 
Lego kocke so res igrača, ki se je nikoli ne naveličamo. Druga taka stvar je še ikeina lesena kuhinja in zelenjava za rezanje. Vsak dan dobim kaj dobrega postreženega na krožniku. Ena od zelo uporabljenih igrač je tudi dojenček s plenico in krpicami, s katerimi ga pokrivamo.
 
In knjige, seveda. Barvice tudi.
Ostale igrače pa pri nas nekako krožijo. Med igralnico in kletjo, kamor se vračajo, ko nikogar več na zanimajo.
 
 

četrtek, 12. december 2013

Predali

Odpiranje predalov in omar in brskanje po njih je zanimivo. Marsikatera stvar je otrokom mnogo bolj zanimiva, če jo najdejo v predalu, kot pa če mu jo ponudimo na tleh. Raziskovanje ima svoj čar...
Otroci imajo na voljo tri predale in vsake toliko jim igrače v njih zamenjam.
Danes smo se igrali s prstnimi lutkami, kockami, ki ropotajo, in se šli poenostavljeno igro spomina in zraven še spoznavali živali.


sreda, 11. december 2013

Lepljenje, spet

Včeraj nam je bilo lepilo tako všeč, da smo se danes spet lotili ene božično- novoletne lepljenke. Otrokom sem narezala zelene trikotnike, ki so jih lepili na list, na koncu pa smo smrečice še okrasili z bleščicami. Pri tem so potrebovali kar nekaj moje pomoči, saj je bilo bleščite težko stiskati iz tub. Ampak všeč so jim bile pa kljub temu.

torek, 10. december 2013

Lepljenje

Danes smo lepili. Že prej sem pripravila sličice, ki sem jih izrezala iz darilnega papirja, in jih dala otrokom. Z vsako nalepljeno sličico jim je šlo bolje. Pa še na izdelek so bili potem zelo ponosni.



Vmes pa smo se igrali še tole pesmico. Sploh mali jo imajo zelo radi. Po navadi imam kar vrsto, da pridejo na moja kolena.

Klopa- klopa- klopa- klop,
konja ženeta galop,
potlej hop-
čez vodo skok,
jezdec pade v vodo- čmok.

Me je zadnjič hči dolgo gledala, ko sem se to igrala z malčki, pa potem vprašala, če sem se to velikokrat igrala tudi z njo. Očitno sem se. Prevečkrat :-)

 


ponedeljek, 9. december 2013

Muc Mac

Danes je bil na igrišču z nami Muc Mac. Verjeli ali ne, ta maček se zna spuščati po toboganu. In videti je bilo, da ga to zabava.

nedelja, 8. december 2013

Drsanje

Druga adventna nedelja. Še enkrat hvala za venček...






In naš bajer je zmrznjen!
Led je super, ljudi ravno toliko, da se prijetno naklepetaš... Ali pa, da se pridružiš skupini hokejistov...

Obožujem mraz in led, ko se bomo nadrsali, nas pa lahko še zasneži.


sobota, 7. december 2013

Orientacija

Danes dopoldne nas je v gozd spet zvabila tekma iz orientacije. Za razliko od prejšnje sobote, ko je na začetku snežilo in na koncu deževalo, je bilo dopoldne naravnost pravljično. Gozd ravno prav zamrznjen, da je pod nogami prijetno škripalo, sonce pa ravno prav toplo, da kljub minusu ni zeblo...

Tekma je bila tako resna, da smo tekmovalce uspeli slikati samo na startu
in pa potem v cilju.

Vmes pa smo se imeli možnost spoznatii se z orientacijo tudi tisti, ki nismo tako hitri. Postavljena je bila tudi otroška proga in... Mislim, da bodo slike lahko povedale več.


Seveda, če se natančno prebere zemljevid, potem z iskanjem točk ni nobenih težav...

petek, 6. december 2013

Hišica

Mizico smo pokrili z odejo in naredili hišico. Kakšna zabava! V hišici je bila precejšnja gneča, ampak to je samo pripomoglo k dobri volji.
Potem pa smo poleg ostalih knjig danes prvič brali knjigo o mali ovčki. Zgodba govori o ovčki, ki se rada igra skrivalnice in išče najboljše skrivališče. Na kmetiji sreča še druge živali in se izgubi. Pes ovčar pa jo pripelje nazaj k mami ovci.

četrtek, 5. december 2013

flomastri in voda

So dnevi, ki minejo, ne da bi uspeli kaj narediti, ki nam kar zbežijo in se ne zgodi nič posebnega, so pa tudi dnevi, ko naredimo kup stvari, pa še kaj zraven. no, danes je bil eden takih dnevov. Spet smo ustvarjali s papirnatimi brisačkami, flomastri in vodo. Otroci imajo to dejavnost zelo radi, se mi pa zdi, da jim je predvsem do špricanja z vodo.
Je pa zelo enostavno: papirnate kuhinjske brisačke porišemo s flomastri in potem poškropimo z vodo. Zabavno je gledati, kako se barva razliva. Nastanejo pa res lepi izdelki.

sreda, 4. december 2013

Peskovnik

Že dolgo nismo bili v peskovniku, zato je bilo navdušenje toliko večje, ko smo si razdelili bagre in šli kopat.

Ko se je kosilo kuhalo, pa smo peli Bitenčevo pesmico o Jurčku in uri. Tika, taka, tika taka, bim, bam, bom... Žal ne najdem posnetka na youtubu.