četrtek, 29. maj 2014

Spet letni časi

Knjige o letnih časih še kar beremo in danes sem otrokom pripravila tako nalogo.
Na štirih večjih slikah je narisano drevo v štirih letnih časih, na manjših slikicah pa so stvari, ki spadajo v posamezne letne čase. Otroci so jih zlagali k pravim drevesom.

sreda, 28. maj 2014

Škarje

Zadnje čase smo precej rezali. Kupila sem nove škarje in šele tako ugotovila, kako zanič so bile tastare. Sem pa kupila te s čepkom na sredini (prej smo imeli samo ene take) in so za male otroke odlične. Čepek se lahko nastavi tako, da se škarje same odpirajo, otrok jih pa samo stiska skupaj in režejo. Enostavno, otroci so pa veseli, če kaj zmorejo čisto sami.
Otrokom sem pripravila papirnate trakove, ravno prav široke, da so jih prerezali z enim rezom. In potem smo koščke spravljali v škatlo, dokler se nam jih ni nabralo dovolj. Danes pa smo končno naredili metulje.


torek, 27. maj 2014

Jadralno letalo

Danes ga je prinesel domov.


Gozd

Danes smo šli v gozd. Pravzaprav smo nameravali samo na sprehod po Utiku in potem na vrt, pa so na vrhu naselja otroci dobili idejo, da bi šli v gozd. Pa smo šli poskusit, kako nam bo šlo...
Imeli smo sicer manjšo težavo z volkovi. (A so tukaj volki? Ne, ni jih. Potem pa najstarejša dva napletata, kako bosta premagala volkove in kako sta pogumna... Pa če ni volkov. Kaj pa če so?) No, pa smo vsi pogumno hodili naprej. Srečali smo še dva polža in slišali kukavico. In šlo nam je odlično, prišli smo do stare televizijske antene nad Utikom. Tam smo še malo tekali in nabrali drva (to ni bila moja ideja). Gotovo bo huda zima in vsako poleno pride prav...
Otroci bi šli še do klopce, pa do mlinčkov, pa... Drugič... Med počitnicami bo gotovo kakšna priložnost....

Potem pa je nastala še tale cesta iz knjig, po kateri so avti vozili v garažo (omaro). To spet ni bila moja ideja... Očitno je danes tak dan...

ponedeljek, 26. maj 2014

Deževen dan

Dopoldne nam je uspelo še na hitro priti do igrišča. Pa je zelo pihalo in grmelo, zato smo se kar hitro odpravili nazaj. skrajni čas, saj smo zadnji del poti že tekli pred dežjem. Otroci so bili navdušeni.

Prvič sem jim ponudila tudi tele čepke.

Bili so jim zelo všeč in smo se pravzaprav ves čas ukvarjali z njimi. Sestavljali smo slikice, jih še z večjim veseljem podirali (všeč jim je bilo, da z druge strani pritisneš čepek in pade ven). Seveda pa smo jih tudi prevažali naokoli.
Dan nam je minil v trenutku...


sreda, 21. maj 2014

Frnikole in piramida

Ena mala plastenka in pet frnikol... Odlična vaja za pincetni prijem.

Z večjimi pa kar naprej sestavljamo piramide. In potem notri mečejo kocke in živali.


Letni časi

Beremo štiri knjige o letnih časih. Večji otroci mi že znajo povedati, kateri letni čas sledi kateremu. Vedo pa tudi, kaj v določenem letnem času počnemo.

ponedeljek, 19. maj 2014

Bobek in barčica



Otroci imajo radi knjigo Bobek in barčica, pa smo si danes iz škatel naredili barčice. Za vesla sem jim najprej dala kuhalnice, pa so preveč mahali naokrog pri veslanju. Ko sem jim zato kuhalnice pobrala, pa so ugotovili, da so tudi copati lahko dobra vesla.
Z barčicami pa se zraven vozijo še lego živali.

četrtek, 15. maj 2014

Škarje

Kljub vetru smo se odpravili na igrišče. Po dolgem času je šla z nami še črna mucka, otroci so je bili zelo veseli.
Večino časa smo se igrali s palicami, ki jih je veter napihal z dreves, igrala danes sploh niso bila preveč zanimiva. So imeli preveč dela z lovljenjem rib in podobnim...
Na gugalnici je bila mlajšim zelo všeč pesmica

Sem ter tja, sem ter tja
ziblje me gugalnica,
mimo švigajo drevesa,
veter vleče me za ušesa.

Ampak starejšim gre pa ta pesmica že kar malo na živce...

Pred kosilom pa smo danes rezali s škarjami. Papir sem jim že prej narezala na tanke trakove, da so jih uspeli prerezati z enim rezom.
Nekaterim je šlo odlično in jim moram dati jutri težjo nalogo, drugi pa so se s škarjami šele spoznavali.
Vsem pa je bilo zelo všeč in so se res trudili. So bili luštni, ampak fotografij pa nimam... Pet otrok, vsak s svojimi škarjami... Ni bilo nobene možnosti, da vzamem fotoaparat v roke...

sreda, 14. maj 2014

Globoke jame

Beremo knjigo Žabec in zaklad.
Otrokom je všeč zaradi globoke jame, ki jo skopljeta žabec in medvedek.
Zato tudi na vrtu v peskovniku kar naprej kopljemo "globoke" jame. No, resnici na ljubo ravno globoke niso, saj imamo premajhen in prenizek peskovnik, ampak otroci so zadovoljni. Najprej dajemo pesek z enega konca na drugega (in delamo visoko goro) in ko pridemo do dna, se prestavimo na drugo stran in znova... Veliko dela imamo, ja...

torek, 13. maj 2014

Deževen dan

Danes smo imeli kljub dežju (ali pa prav zaradi njega) res zabaven dan. Po navadi gremo takoj po malici ven, danes smo se pa v igralnici igrali s penastimi sestavljankami. V igralnici imamo ta teden res veliko prostora, saj je čisto prazna, in otroci so navdušeni.

Najprej smo sestavili otoke in se igrali, da je povsod voda, mi pa skačemo z otoka na otok. Otroke sem hotela spodbuditi k skakanju, kmalu pa so več plavali kot skakali.
Potem smo iz otokov zgradili progo in se spremenili v vlake. Hoja po ozkih potkah ni nikomur delala težav, smo pa morali vaditi potrpežljivost do počasnejših.

Ko so se tiri spremenili v ceste, smo vozili še avtomobile.

Najbolj zabavne pa so bile velike kocke in stolpi, čeprav smo imeli malo težav s tem, kdo je na vrsti za podiranje.
Mislim, da bomo morali jutri vse skupaj ponoviti...


četrtek, 8. maj 2014

Štampiljke


Z Rebeko sva zadnjič kupili res dobre štampiljke. So ravno prav velike, da jih otroci lahko dobro primejo, brez težav odtisnejo in nastane lepa slika. Pa barva naj bi se brez težav oprala. Upam, da to drži...

sreda, 7. maj 2014

Pipeta

Veliki otroci so bili v šoli, majhni so spali, midva pa sva imela toooliko dela....

Najprej sem mu pokazala, kako pipeta deluje, kako stisneš ven zrak in potem posrkaš vodo. Najprej je prenašal vodo iz posode v posodo, ko pa mu je šlo dobro, sem mu dala posodico za led. Ima ravno prav velike predalčke. Šlo mu je odlično in je užival.

torek, 6. maj 2014

Plastelin

Danes smo se spet igrali s plastelinom. Po dolgem času. In s takim navdušenjem kot že dolgo ne.
 Delali smo prijazne živalce,
 pa doooolge kače. Za tole spodnjo je bilo potrebno precej vztrajnosti in spretnosti.


 Tale sestavljanka z deščicami in žebljički pa je nastala medtem, ko so mlajši spali.
Pa še ena žival.

Pojemo pa zdaj Bitenčevo pesmico o treh mucah, ki so šle na potep. Pa poslušamo pravljico...

ponedeljek, 5. maj 2014

Nove igrače

Prvomajske počitnice smo izkoristili tudi za Ikeo in sem kupila tole garažno hišo. Že dolgo sem razmišljala, da bomo eno potrebovali.
In tale je res super. Ima vrata, ki se odpirajo in zapirajo, pa črpalko in še klančino. Otroci (še posebej fantje) so se danes veliko igrali z njo.

Pa danes so mi začeli kar sami naročati, kaj naj fotografiram. Naslednji dve fotografiji sta nastali po naročilu.

Stolp iz vrtiljakov in živali na travniku...